България е съвсем близо до влизане в чакалнята за еврото -

...
България е съвсем близо до влизане в чакалнята за еврото -
Коментари Харесай

Само една банка ни дели от чакалнята за еврото

България е напълно покрай влизане в чакалнята за еврото - остава да осъществим единствено едно изискване. Това стана ясно от изказванията на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, които в събота сутринта дадоха просторен брифинг по въпроси за коронакризата.

Задачата за " дотъкмяване " е свързана с двете банки, които трябваше да подобрят финансовата си адекватност - ПИБ и Инвестбанк. Министърът на финансите изясни, че едната банка към този момент е формирала спомагателни финансови буфери, а другата е на 70% и й остава още малко. " С това последните мнения на ЕЦБ ще отпаднат ", сподели Горанов.

Той не посочи, само че евентуално става дума за ПИБ. Първа капиталова банка се готвеше да пласира облигации на борсата, само че Комисията за финансов контрол не утвърди проспекта за емисията. На публиката не бе обяснено за какво. Междувременно основният финансов шеф на ПИБ Живко Тодоров смени местоработата си. Той към този момент е в Управителния съвет на държавната Българска банка за развиване и е един от изпълнителните й шефове. Това предопределение се оказа част от проекта за " подсилване на административния потенциал на ББР, включително и управнически ", за който Владислав Горанов загатна още предишния месец.    

Днес финансовият министър акцентира, че София е възобновила по едно и също време поръчките си за влизане в чакалнята на еврозоната и за присъединение към Европейския банков съюз.  

„ Новото в анонса на министър-председателя е, че концентрираме всичките си старания на обособените институции, с цел да можем да осъществим и последната мярка, която се изисква от наша страна, с цел да получим позитивно решение на Европейската централна банка, политическа поддръжка от останалите страни и позитивна оценка от Европейската комисия. Водихме диалози, на които присъствах, и с централната банка, и с Европейска комисия и те препотвърдиха ангажиментите  си от лятото на 2018 г.  изясни Владислав Горанов. 

А Бойко Борисов акцентира за следващ път какъв брой е значимо България да бърза за еврото. " Кризата сподели за какво е толкоз значимо да сме там, тъй като в този момент могат да употребяват трилиони, а ние – не. Затова единственият верен ход за излизане от рецесията, когато се наложи, е този – да сме в Еврозоната. " Еврозоната подсигурява, че не може да банкрутира банка, както се случи с КТБ или с 16-те банки по време на Румен Гечев ", посочи министър председателят.

Всъщност самият Борисов има виновност, че забави влизането на България в преддверието на еврозоната. И през вчерашния ден си го призна обществено - изказа страдание, че преди няколко месеца, че е " огънал " и е заговорил за отсрочване.  " Да, рецесията е страховита. Тук мога да си направя една огромна рецензия към себе си. Не трябваше да се огъвам толкоз, когато решително вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие в този момент виждате - Европейската централна банка отпуска трилиони за възобновяване, само че за кои страни ". Премиерът си откри оправдание - страховете на обществото: " Изчакването беше наложено само, с цел да разбираем на хората. " Но не щеш ли това в този момент го направи рецесията и се видя за какво е значимо “, посочи той. 

 

АКЦЕНТИ ОТ ВЧЕРАШНИЯ ДЕН

По отношение на настояването на държавното управление да получи предел до 10 милиарда лв. за изтегляне на заеми тази година  Бойко Борисов разяснява: " Ние имахме над 10 милиарда лева във фискалния запас и с тази мазнинка ние живеем сега като страна. Дългът, който Народното събрание ни позволи, е, в случай че свършат тези пари, да има за пенсионерите, служителите на реда, лекарите, сестрите, за армията. Да не стане, каквото беше през 1996-1997 година "

За словесните престрелки с президента  Румен Радев през вчерашния ден министър председателят разяснява: " Това е все едно да ти ударят пестник, а по-късно анонсът е " двама си бият плесници ". Борисов сподели, че д ържавният глава в никакъв случай не е предоставял хрумвания за справяне с рецесията. " Идея ли е това да подпомогнем всички небогати. Идея ли е да подпомогнем стопанската система. Идея ли е първият сняг да падне следващата година декември ", добави министър председателят.

" Те ни атакуват, ние се опитваме да се отбраняваме. Повече не желая да слушам, нито да разясня. Но не сте прави, когато някой удря, вие да кажете, че двама се бият. Ние в никакъв случай не сме споделили една дума ". Премиерът се ядоса и от думите на президента, че България не е била подготвена за рецесията. " Вие нали гледахте ученията, които провеждахме? Коя страна в света... И ме съпоставят с Германия и Сингапур - най-подредените страни в света. Защо не ме съпоставят в този момент с Балканите? Вече сме стигнали чак Сингапур! ", посочи той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР